Det Nye

YASS – retusjert reklame i Oslo er nå ulovlig!

22. mars 2018   |   Kommentarer

I dag ble det kjent at bystyret i Oslo forbyr all retusjert reklame i hovedstaden, og vi vil se mer realistiske modeller på T-banestasjoner, boards og skjermer.

Allerede i 2016 bestemte Det Nye seg for å merke alle retusjerte bilder. Året etter gikk vi ett skritt videre og sluttet fullstendig med manipulering. I starten var det noen fotografer som reagerte, for hva skal man gjøre om modellen har en kvise i panna? Trykk kvisa, ropte vi. Unge jenter trenger å se ekte mennesker i magasiner, på TV og på blogger.

Vi kjenner alle hun jenta som over-retusjerer bildene på Instagram, der huden er glattere enn marmorplata på kjøkkenet til en boligblogger. Denne åpenbare manipuleringen har mest sannsynlig ingen negativ påvirkning på andres selvbilde fordi den nettopp er så åpenbar. Det er mer problematisk med de små justeringene som fremstiller mennesket som er avbildet hakket mer perfekt enn virkeligheten. Å gjøre midjen litt smalere, lårene litt tynnere og rumpa litt mer spretten skaper et urealistisk ideal, og gir en tydelig beskjed om at mennesket ikke er bra nok som det er.

News flash: Du er bra nok som du er.

Heldigvis går vi inn i en tid der det naturlige hauses opp som idealet. Instagramkontoer som @celebface blottlegger kjendiser som har retusjert bildene sine. Vi ser at det ikke bare er midjer og lår som får en runde i photoshop, men alt fra øreflipper til fingernegler. Hvor sykt er ikke det? Å få sannheten frem i lyset er bra for unge jenter.

Nå som flere tar avstand fra retusjering, vil det bli pinlig å være en av de få som ikke tar dette standpunktet. Og det er vi veldig glade for! Vi er overlykkelige for at bystyret har tatt denne viktige avgjørelsen. Det sender et tydelig signal til de som kommuniserer reklame at vi ikke ønsker en manipulert virkelighet. Nå håper vi at norske influencere følger etter, og at vi snart ser en Instagram-feed med både kviser og realistiske kroppsmål.

Vi må slutte å strekke oss etter et ideal som ikke finnes. DU er idealet. Du er ditt eget største forbilde. Å jobbe for å bli en bedre utgave av seg selv handler ikke om å bli tynnere, penere eller mer trent. Det handler om å være snill, inspirerende og ekte.

Hold det ekte!