Det Nye

Mø – jenta som ikke vil vokse opp

14. desember 2018   |   Kommentarer

Den danske elektropopsensasjonen MØ synger om virkelighetsflukt, frykten for voksenlivet og det å miste seg selv i sitt nye album «Forever Neverland». Selv med over 9 millioner lyttere i måneden på Spotify kjenner MØ på de lyse og mørke sidene av livet.

Tekst: Andrea Hustad og Bahare Viken Foto: Sony Music

Karen Marie Ørsted ringer kanskje ingen bjeller, men om vi sier MØ, vil du kanskje minnes at hun var soundtracket til varme sommerkvelder eller svette stunder på dansegulvet mens du pumpet hånden hardt i været til sanger som «Lean On», «Final Song», «Cold Water» med Major Lazer og Justin Bieber. 90% av artister lager aldri andreplaten, men MØ ville ikke bli en del av statistikken.

– Jeg føler meg ti kilo lettere! Folk sier alltid «tough 2nd», og jeg må være enig i det, men plata har vært viktig og har blitt en livsendrende opplevelse, sier MØ.

 

Indie møter pop

Albumets sound bygger på indie i møte med moderne pop der MØ har kommet med ærlige tekster som handler om temaer som betyr mye for henne. «Forever Neverland» er en referanse til eventyret om Peter Pan, gutten som aldri ville vokse opp og som flykter til fantasilandet «Neverland» med de bortkomne guttene hvor de skaper sin egen virkelighet.

– Temaet er virkelighetsflukt, og det tror jeg er noe som mange kan kjenne seg igjen i dag. Det er også om frykten for voksenlivet og det å miste seg selv.

– Jeg føler at jeg noen ganger gjør det samme. Samtidig så lever alle på sosiale medier i disse dager, og det er som en virkelig versjon av Neverland. Vi konstruer vår egen verden, hvordan vi fremstår og viser hovedsakelig bare de flatterende sidene av livet. De mørke sidene får ikke så mange likes, og det er jo likes vi alle higer etter, forteller MØ.

Hun har arbeidet med alle låtene så pass lenge at alle låtene har en spesiell plass i hjertet, men det er en låt som stikker seg litt ut, nemlig låten «Blur» som hun skrev med to svenske venner.

– Jeg følte meg artistisk og kreativt fastlåst. Jeg følte jeg ikke visste hvordan jeg skulle uttrykke meg som den artisten jeg ville være. Jeg var så forvirret, men når den låten ble skrevet, så var det så godt å bare skrive akkurat hva jeg følte. Det var som terapi, sier MØ.

En stor dose girl power

MØ er en artist som tar scenen og trollbinder publikum. Det er Girl power i store doser. Kvinnene som inspirerer henne er; Santigold, Karen O, Lena Dunham, Grimes, Cardi B, Marina Abramovic og Vivienne Westwood. MØ elsker selv å se artister som tar helt av, mister seg selv og har ekte reaksjoner til sin egen kunst siden hun føler seg fri av å se det. Det vil hun for sitt eget publikum også.

– Hemmeligheten er å bare slippe taket og være deg selv. Du må stole på at folk vil seg deg for den du er. Om publikum føler seg fri, føler jeg meg fri og motsatt, sier hun.

Nordmenn har kanskje stusset litt over artistnavnet MØ, men for en som ikke er så stødig i dansk, så betyr det rett og slett ung kvinne.

– Jeg ville ha noe kort, rart og personlig. Så MØ virket riktig siden det er initialene mine, og bestefaren min som også var artist hadde de samme initialene, forteller MØ.

MØ har ikke bare fantastisk musikk, men har også en meget kul stil. Fryd Frydendahl som er hennes bestevenn og kreative konsulent inspirerer henne, men også punk, minimalisme og den androgyne attityden.

– Jeg får inspirasjon fra alt jeg ser, mitt gamle og nåværende selv, sier hun.

 

FEM KJAPPE OM MØ:
Ukas opptur:
– At turneen Forever Neverland World Tour: Chapter 2 med ALMA har startet. Yaaaih!
Ukas nedtur:
– Jeg er ute av form.
Hæler eller sneakers:
– Jeg er på turné, så da blir det sneakers.
Fem minutter ekstra i sengen på morningen, eller fem minutter ekstra foran speilet?
– Definitivt i sengen, lol.
Favoritt-emoji?
– Klovnen. 🤡