Det Nye

– Min største svakhet er å overtenke så mye at jeg begynner å tvile på meg selv

15. mars 2019   |   Kommentarer

Alt startet med en skadet skulder og coverlåter på Facebook. Nå tar Alexander Oscar (20) sin nye hit «Complicated» av på hitlistene.

 

I år spilte danske Alexander Oscar for andre gang utenfor sin egen landegrense, og det hele skjedde i Oslo under by:Larm. Den unge artisten sier at det er helt sykt at han nå sitter og blir intervjuet i Norge om sitt nye album «Highs and Lows». Det var jo tross alt håndballspiller han skulle bli.

– Jeg var på god vei til å bli profesjonell håndballspiller, men så fikk jeg en skulderskade som gjorde at jeg var ute i åtte måneder. Jeg kjedet meg så fryktelig at jeg bestemte meg for å lære meg å spille gitar, sier Alexander Oscar.

 

Capo av blyanter og strikk

Som 13-åring ble han så fascinert av Ed Sheeran, og hvordan han spilte konserter bare med en gitar og en loop-pedal. En ustemt spansk gitar med en hjemmelaget Capo bestående av blyanter og strikk var det som skulle til for den rastløse gutten. For fire dager senere spilte Alexander Oscar inn i sin første coverlåt. Og det var slik alt begynte.

– Jeg lagde en coverlåt som tok av på Facebook. Etter tre dager hadde coveren over 6000 likes. Den gikk viralt og det ble ganske hektisk, for jeg var fortsatt ganske ung, forteller han.

Han ble kjendis i hjembyen Aarhus grunnet sitt unektelig talent som sanger. Og det hele endte med at han ble signert til et lite plateselskap, men det ingen visste var at han slet med så sterk scenefrykt at han skalv over hele kroppen.

– Jeg klarte ikke engang å synge foran moren min, avslører den unge artisten.

Da han var 12, så sang han «They Don’t Care About Us» foran hele skolen. Han beskriver hele fremførelsen som elendig mens han ler. Siden da bestemte han seg for å ta alle muligheter som dukket opp for å bli kvitt scenefrykten. Under by:Larm spilte han en av de beste konsertene han har hatt på en stund.

– I dag er jeg nervøs, men ikke nervøs på en slik måte at jeg ikke vil synge, men heller at jeg gleder meg og vil gjøre en god jobb slik at publikum får en flott opplevelse. Nå er jeg høyt og lavt på scenen fordi jeg elsker å være der, sier Alexander Oscar.

Nå bor han 300 kilometer fra sine nære og kjære i en alder av tjue år.

– Om jeg ikke hadde hatt musikken akkurat nå, så ville jeg vært hjemme og jobbet i en eller annen klesbutikk. Jeg hadde digget det, men jeg er så forelsket i musikken.

 

Den gode og vonde kjærligheten

Alexander Oscar skriver låter om det som opptar plass i hodet hans, nemlig kjærligheten. Selv for sin unge alder så har han fått smake på ulike sider av kjærligheten. Ifølge seg selv så er han ikke så smart på livet ennå siden han er så ung, og han har gjort feiltrinn som har såret folk som han er glad i.

Jeg skriver hovedsakelig om kjærlighet fordi det er det jeg har opplevd mest. Jeg har prøvd alle falsetter av kjærlighet. Det gode, det vonde. Jeg har gjort ting du ikke skal gjøre, og skriver også om at jeg angrer, sier han.

Det som surrer rundt i hodet hans havner på papiret. Det blir litt som terapi da han ikke går rundt med det han har i tankene.

– Jeg skriver det ned og kommer meg videre. Når du bruker en hel dag til å skrive om noe, så får du nye perspektiver og sider. «Coffee Table» handler om forholdet mitt som på den tiden var veldig opp og ned, og jeg skjønte ikke hvorfor. Da jeg skrev sangen fikk jeg et helt annet perspektiv på det og løste problemet. I dag har vi det kjempeflott, sier Alexander Oscar.

Visere på kjærligheten

Da han var yngre visste han ikke helt hva kjærlighet var, men det har endret seg. I dag er den gode kjærligheten for Alexander Oscar at du er sammen med noen som gjør at du kan være 100 % deg selv. Det er null forventninger om å være noen som du ikke er. Og det skal være noe annet enn å være forelsket, men heller at man er hverandres bestevenn. Han og kjæresten møttes da han var 15 år gammel, og nå har de vært sammen i tre år.

– Jeg er mye, mye visere nå. Hun tar meg for den jeg er, og jeg tar henne for den hun er. Man hører mange historier om at den første kjærligheten ikke er den riktige kjærligheten fordi man møtes når man er så ung. Jeg tenker at det spesielt er slik i Europa, mens det i USA er mer vanlig at man gifter seg med sin første, men det er ikke like vanlig i Europa eller Skandinavia tror jeg. Men det fungerer med oss, og det synes jeg er kjempeflott, sier han mens han smiler.

Da han skrev sangen «Complicated» var det ikke like enkelt. I låten synger han « But whenever I think of you with someone else, I’m reminding myself I was so unfair”. Som er inspirert fra en periode der han og sin nåværende kjæreste hadde et avbrekk.

– Når eksen din er med noen andre, så føler du deg fysisk dårlig, men denne setningen sier at det er du som er årsaken for at de er med noen andre fordi du ikke behandlet dem bra nok og tok dem for gitt. Det er på en måte en uselvisk tanke siden du vet at du ikke kan føle deg dårlig siden du gjorde det mot deg selv, sier han.

 

Styrker og svakheter

Kreative sjeler har gjerne blitt kalt torturerte sjeler. Det er mange tanker og følelser i sving i prosessen av å skape noe vakkert. Det skorter ikke på tanker når det kommer til den unge artisten. Til tider har manageren fått telefonsamtaler der Alexander Oscar har grått fordi han føler han ikke er bra nok og ikke klarer å fortsette med musikken.

– Min største svakhet er definitivt at jeg kan overtenke så mye at jeg blir sittende på rommet og begynner å tvile på meg selv; «kan jeg klare dette?», «Er jeg god nok?». Jeg får alle de tankene som du ikke burde ha fordi etterpå tenker du bare mindre om deg selv, sier han mens de blå øynene gransker gulvet.

Han snakker varmt om managementet sitt og sier at han er veldig heldig med menneskene som er rundt han. Når de litt tyngre stundene har tatt grep på Alexander Oscar har heldigvis manageren gitt han gode råd i en verden der det er lett å sammenligne seg med andre.

– Han sier at det er ok å føle det slik av og til, men ikke sammenlign deg med andre fordi du har din egen reise, «Gjør din greie, det tar den tiden som det tar, men du kommer deg dit», sier Alexander Oscar at han har blitt fortalt når tankene har tatt overhånd.

De litt tvilende tankene ser han ikke bare som noe negativt. Da de også gjør at han holder bakkekontakten da han aldri holder seg opp i skyene alt for lenge og tenker at han er best. Han takker sin mor for at han har blitt oppdratt på en god måte.

– Jeg vil ikke virke arrogant eller som noe jeg ikke er, men jeg må bli bedre til å ikke havne i et tankesett der jeg tviler for mye på meg selv, sier han.

Alexander Oscar er en introvert, men et snev av ekstrovert. Det krever en del energi fra han å gjennomføre et show eller som nå; et intervju. Da bruker han å samle litt energi på forhånd. Heldigvis har han det som han kaller «knappen».

– Det blir ofte litt overveldende, så jeg må ha en dag for meg selv for å hente meg inn igjen, men så har jeg denne knappen. For eksempel i går så følte jeg meg helt elendig for å være ærlig, men så sa jeg til meg selv at jeg skulle gi alt de menneskene som kom for å se på, så gikk jeg ut og ga alt og danset over hele scenen, sier Alexander Oscar.

Nå drømmer han bare om kunne fortsette å leve å være artist, spesielt siden han har lyst til å kjøpe drømmehuset til sin mor. Han vet derimot at det er hard konkurranse siden det er så mange talenter.

– For meg er det bare å jobbe mer enn alle andre. Jo flere timer du legger inn, jo mer øker flaksen, sier han.

 

Å beholde seg selv

Alexander Oscar sier gang på gang at sangkarrieren har gått så fort, og han har følt på at han ble egentlig kastet inn i musikkverden. Og det var alt annet enn enkelt å sjonglere karrieren, kjæreste og skolegang. Pendlingen mellom Stockholm, Berlin og København for å lage sanger og spille konserter gjorde at han måtte holde bena godt plantet på jorda for å fullføre videregående. På sitt nye album «Highs and Lows» har han laget en låt som skal minne han på å ikke bli blendet av alt som skjer rundt han.

– «Help Me Help You» er en låt til fremtidige meg. Greia er at det er veldig vanskelig i denne bransjen siden alt går så kjapt hele tiden, så det er viktig for å holde bakkekontakten, og ikke miste seg selv grunnet all oppmerksomheten, sier Alexander Oscar.

Ord på et ark

De fleste artister i dag slipper EP-er for å ikke bruke opp sangene sine, men Alexander Oscar fikk støtte fra Sony til slippe sitt debutalbum «Highs and Lows» i slutten av januar. Nervøsiteten kriblet i kroppen hans dagene før albumet ble sluppet. For det er tretten sanger som er ærlige, rett i fra hjertet og hodet.

– Det er helt rart å tenke på at ord som jeg puttet på et ark for ett år siden kan hjelpe noen nå. Om det er i et forhold, om noen mister noen, eller hva som helst. Det jeg har på hjertet er at jeg vil hjelpe mennesker og være ærlig med meg selv. Det er det som er min drivkraft, sier han.

Albumet «Highs and Lows» handler for det meste om kjærlighet, men det er en låt som skiller seg ut. «Faces» handler om det Alexander Oscar sto på metroen i København og alle menneskene rundt han stirret inn i mobilen og gjorde alt de kunne for å unngå en samtale med andre mennesker. Han begynte å lure på hvorfor vi ikke snakker med hverandre.

 

– Sangen handler om at alle ansiktene kunne vært en ny kjæreste eller bestevenn om du bare startet en samtale, sier han oppgitt.

Selv om han har skrevet en sang om temaet, så sliter han like mye med det selv. Han konkluderer med at skandinavere er veldig private mennesker som liker ikke å ha folk for nært. Nå har han selv flyttet til storbyen der han ikke kjenner andre enn kollegaer, og han kjenner på at det er vanskelig å bli kjent med nye mennesker siden han selv ikke er så god til å snakke med fremmede.

– Det slo meg at kanskje jeg må bli bedre til å snakke med mennesker, og bli mer åpen til å møte nye folk, sier artisten.

Alle vennene hans er i Aarhus, og han kjenner på at det gjerne blir musikksnakk når han er med de han kjenner i København. Selv hvor godt han liker de han er med i København, så vil han gjerne finne noen utenfor bransjen.

– Det er ikke som vennskap med de hjemmefra der det er bare helt naturlig, der vi drar ut og drikker øl og snakker om alt mulig utenom musikk. Så jeg savner det nå, sier han.

 

Fem kjappe;

Ukas opptur?
– by:Larm og den 15 timer lang studio session der vi lagde mange gode låter.

Ukas nedtur?
– Jeg har ingen direkte nedtur, men tourbussen hadde et ødelagt vindu, så vi måtte få en ny. Det ble en liten bil der vi måtte sitte med alt utstyret mellom oss. Det ble litt trangt.

Hva føler du deg fresh i?
– Chille klær, spesielt store gensere. Jeg liker ikke stramme klær som jeans, jeg liker løse joggebukser.

Hva er ditt beste råd til bad ass selvtillit?
– Respekter deg selv. Gjør noe du elsker; musikk, skuespill, eller hva som helst. For når du driver med noe som gir deg glede, så føler du deg automatisk bad ass fordi du driver med noe du føler at du kan gjøre resten av livet.

Favorittemoji?
– Dancing man er favoritten, men den jeg bruker mest er hjerte siden jeg snakker mye med kjæresten min.