Det Nye

Kampen om et bedre jeg

7. januar 2018   |   Kommentarer

Sunnere, sterkere, tynnere, penere, rikere, bedre og flinkere. Vi lager oss lang en liste med nyttårsforsetter, våkner opp 1. januar og er klare for å bli en bedre utgave av oss selv. «Dette er mitt år!» tenker vi. Det er nå jeg virkelig skal banke alle de dårlige uvanene mine hardt i bakken. Det er denne tiden jeg kommer til å tenke tilbake på når jeg sitter der som mitt mest suksessfulle jeg, og roper ut til verden; det var sånn jeg klarte det!

Denne uken har jeg vært den verste utgaven av meg selv noensinne. Jeg har sovet vekk timene mine, vært latterlig uproduktiv, spist chips og spekepølse til middag (jeg kan jo ikke bare kaste all den gode julematen før den er ferdig spist opp?) og generelt blitt veldig oppgitt over min egen oppførsel. Hva skjedde med super-Marie? Hun som skulle på mirakuløst vis dukke opp og bare fikse alt? Knipse litt med fingrene, skru alt opp i fort-film og gi meg et lykkelig liv på null komma svisj? Litt som i amerikanske klisjéfilmer; når det kommer en feel-good montasje der hovedrollen enten får en make-over, prøver nye klær, trener eller jobber hardt i noen måneder – og vips så er livet perfekt.

Jeg ser ned på listen min igjen. Og det er da jeg ser hva nyttårsforsettene mine egentlig er… svakhetene mine! Listen er jo selvfølgelig en oversikt over alle de tingene jeg suger skikkelig på, og som jeg ønsker å suge litt mindre på i fremtiden. En liste er kanskje enkelt å lage, men det å skulle gå til angrep på sine største svakheter krever tålmodighet, disiplin, selvinnsikt, og mye prøving og feiling.

Vi legger rett og slett for mye press på oss selv. Jeg kommer alltid til å bli forelska i tanken på å starte alt med blanke ark, men jeg tror det er viktig å ha et realistisk forhold til målene sine. Okei, så ble du kanskje ikke en bedre versjon av deg selv i dag, men heldigvis så kommer det en ny dag, en ny uke, en ny måned og et nytt år. Det viktigste for meg er å se fremgangen min i et større perspektiv. Og når jeg tenker meg om, så pleier jeg aldri å se tilbake på tingene jeg har fått til når året er over, men mer hva jeg har lært. Hva lærte du om deg selv i året som gikk?