Det Nye

– Jeg vil at du skal føle deg hjemme når du hører musikken min

7. mars 2019   |   Kommentarer

Vestlandet kommer for å overta musikktronen, og nå er det iris som kommer med omsvøpende vokaler som treffer rett inn i hjertet med låten «Hanging Around You / crackers». Den elektroniske backbeaten roer ned pulsen, og øker den litt igjen når du tenker tilbake på dine egne hjertesorger som har lagt seg langt bak i hjernebarken.

Tekst: Andrea Hustad Foto: Made Music

Vilde Iris Hartveit Kolltveit AKA iris fikk et hardt møte med musikken da hun lærte jentene i klassen å synge «Tir N’a Noir», men læreren ba de andre om å sette seg ned, mens Iris ble bedt om å synge foran hele skolen. Jentene ble sure, mens Iris selv holdt på å avskrive musikk fordi det å stå på scenen var det verste hun hadde opplevd.

– Jeg sang acapella, så jeg sang fortere og fortere for å bli ferdig. Da tenkte jeg at musikk var noe jeg ikke skulle gjøre, sier iris.

Det skulle gå noen år, men etter at konfirmasjonspengene gikk til kjøpet av en gitar – så ble hun avhengig. Det ble noe helt annet når hun satt alene på rommet sitt for å spille og skrive låter. Da tok tankene en 180. Dette kunne hun nemlig ikke klare å stoppe med.

 

Destruktiv kjærlighet
I sin nye låt «Hanging Around You/ Crackers” synger hun om et forhold som ikke var bra for henne, selv om hun visste det. Men selv i det destruktive, så var det også fint. Sangen går innpå at du er fullstendig klar over hva som skjer og blir dermed ikke lurt, men så klarer du ikke å slutte. Dermed ender man opp med å gå i sirkel.

– Du går litt rundt med deg selv. Forelskelse tar veldig mye plass både når jeg blir forelsket og når jeg slutter å være forelsket , sier iris.

Ensomheten skremmer ikke

Snart kommer EP-en som hun har kalt «Sensitiv Being» som er en EP som er veldig personlig for henne.

– Jeg er ganske senitiv, og jeg merker at folk er egentlig ganske sensitive. Det er den delen av folk jeg vil nå inn til. Jeg vil nå inn til det som er litt vondt, fint og ærlig. «Sensitive Being» er på en måte meg, men også de andre som er sensitive som jeg har lyst til å nå, sier hun.

Låtene hennes er puslebiter av opplevelser, mennesker, bilder, verden og henne selv. Til tider føler den unge artisten at andre ikke ser verden slik som hun ser den, og det har skapt litt ensomhet, men nå har hun funnet roen i å være som hun er.

– Låten «From Inside a Car» handler egentlig om innsiden av hodet mitt, og om å ikke klare å bli så nær noen at de kan forstå hva jeg egentlig mener. Det er alltid noe som blir mistet i kommunikasjonen, sier iris.

 

Det var under en tur til Paris at hun begynte å tenke over at de rundt henne kanskje ikke så verden på samme måte som henne selv. Det som startet med at hun dro alene til Paris og hun følte seg fysisk ensom, endte med at hun følte seg psykisk ensom da nære og kjære kom til Paris etter en stund.

– Jeg vet ikke helt om jeg skjønner hva de mener eller om jeg klarer å se hva de ser, om de ser hva jeg ser. Paris var jo helt magisk! Men så kom de på besøk, og jeg var helt «dette er det sykeste jeg har opplevd, jeg skjelver!», mens de bare heiset på skuldrene. «Men hallo, vi ser jo på akkurat det samme». Da begynte jeg å lure på om det er mulig å møte noen som ser det samme som jeg ser, sier iris.

« I’ve only seen Paris from my point of view”
– utdrag fra “From Inside a car” av iris

Hun kaller det ensomhet, men ville selv aldri endret det. Hun har landet på at det er bare slik det er og i det finner hun ro.

– Jeg har innsett at den ensomheten som er i meg, ja, det går vel egentlig ikke an å bli så nærme noen andre, og det er egentlig litt fint, sier hun.

 

Minimalistisk elektronika

Minimalistisk elektronika

Lydbildet til iris byr på minimalistisk elektronika med deilige trommer. Hvert ord kommer godt frem i sangene, og det er gjort med vilje. Det er nemlig teksten som er viktigst for iris.

– Teksten skal ikke drukne i produksjonen, da den skal komme frem. Det er litt rart å skulle forklare det siden det er bare slik det skal være, sier hun.

Det er vel vanlig å tvile på om du skal klare å slå igjennom, men i de små øyeblikkene når iris tviler, så er det av helt andre grunner.

– Det er bare når jeg tenker «å, jeg redder jo ingen liv med dette», men så tenker jeg at kanskje du kan gjøre det. Det har jo føltes litt meningsløst siden det blir lange dager, men så er det bare for en låt. Det er bare i små øyeblikk der det ikke føles så viktig for verden, men så tror jeg at verden kanskje trenger musikk, sier iris.

 

Musikken til iris er henne. De er flettet inni hverandre, men det hun selv håper på er at andre kan finne seg selv i hennes sanger. Derfor håper hun at folk griner av låtene. Ikke av smerte, men som en bør ble lettet. Men det hun helst håper på er at folk gråter og danser samtidig. Det hadde vært helt sykt ifølge henne selv. Musikken skal være et rom som lytterne føler at «her vil jeg være».

– Jeg håper at om jeg forteller om noe vondt, og om de har tenkt det samme, men har ikke klart å si det høyt. Da håper jeg de gråter og føler at det er godt – at det er som å komme hjem. Jeg vil at de føler at de har kommet hjem når de hører musikken min, sier den unge artisten.

I en mannsdominert bransje tok det henne litt tid i starten å ta sin plass, men det er også gaven som musikken ga henne – nemlig selvsikkerheten. Fordi musikken gjør at hun er stolt av hva hun driver med. Musikken er sykt viktig, men det er ikke så viktig om hvordan det går.

– Nå tar jeg plass og det har jeg lov til. Nå er det «jeg gjør jobben min og jeg gjør det jeg elsker, og jeg har en plan!», sier hun.

 

Fem kjappe om iris
Ukas opptur?
– Konsert med sola. Jeg skal endelig se henne live
Ukas nedtur?
– Å dra fra Berlin
Hva føler du deg fresh i?
– Å gå i nattkjole med genser over
Tips til andre for å føle seg bad ass?
– Rød leppestift og winged eyeliner
Hva er din favoritt-emoji?
– 😛

Stjel stilen til iris: