Nora Angeltveit

Er du 13 eller 30!?

14. november 2017   |   Kommentarer

I min tidligere parfymeri-jobb brukte unge jenter ofte tusenvis av kroner på sminke. Noen var nede i 12 års alderen. Ja, jeg spurte. 

Måten de snakket og forholdt seg til meg på, bekreftet at de var små fjortisser. Samtidig undret jeg over måten de sminket seg; Er du 13 eller 30? Ok, jeg overdriver litt, men sminken var helt “perfekt” Contureringen var «on fleek» (lol), perfekt buet liner og en fullverdig Kylie Jenner look var på plass. Jeg har jobbet med makeup i 6 år og jeg hadde aldri orket (eller klart) å sminke meg på den måten. Det sier litt.

Jentene tilbringer flere timer foran Youtube for å få til en sexy «voksen» look: fremhevet lepper, intense øyne og mer markert kinnben. Hva haster sånn med å bli voksen egentlig? Du skal være voksen resten av livet? Jeg lover dere, det er ikke så fett.

Da jeg var 13-14 år stjal jeg sminke fra Mamma. Jeg visste ikke hvilke produkter jeg skulle bruke hvor. Jeg tok rouge i hele ansiktet, blå øyenskygge helt opp til brynet og 3 lag med solpudder så jeg så ut som en appelsin. Det er meningen at man skal være dårlig å sminke seg i begynnelsen. Det er en del av ungdomstiden det.

Er det egentlig et problem at barn sminker seg tidligere og prøver å se eldre ut enn det de er? Lurer kanskje du. 

Det som KAN være problemet: Man kan ikke definere hvor gammel personen er. La oss si en 13 år gammel jente kunne blitt tatt som 21 – man forholder seg helt annerledes til en 21 åring enn en 13 åring, gjør man ikke? Gutter forholder seg annerledes til en 21 åring i vært fall. Hvis man søker etter å bli eldre kan man “miste” litt av barndommen sin. Og den er hellig!

Man danner et selvbilde i ung alder. Hvis du alltid er stylet og sminket kan man få et litt «feil» bilde av deg selv. Plutselig har man ikke et naturlig forhold til utseende sitt. Jeg tror det er viktig å bli vant til sitt eget usminket utseende i den tiden av livet, hvor man forandrer seg mye. 

Man kan bruke litt sminke i bursdag og andre anledninger, men ikke når man er å shopper litt på Oslo city?

Skal du ha enda et godt argument? Sminke ødelegger huden mer jo yngre du er. Så til alle dere sminkejenter på 13 år, nyt barndommen a!