Pia Seeberg

5 grunner til at litt trening er bedre enn ingenting – alltid!

5. desember 2017   |   Kommentarer

Førjulstiden er over oss, noe jeg og Silje angriper ganske kraftig i ukas episode av Treningspodden, hehe.

I disse travle dager, med mye sosiale happenings, juleshopping, sjauing og innspurter på jobb og skole er det fort gjort at «alt eller ingenting»-tankegangen dukker opp når det kommer til trening og mat. Vipps, så sitter du der. Du dropper trening på dag én, dag to og dag tre, og supplerer med mat som tar deg enda lengre bort ifra det du ønsker å være, og hvordan du ønsker å føle deg. Merkelig nok blir terskelen stadig lavere for å spise den julesjokoladen som en lunsj nummer to på jobben, i takt med at treningsrutinene svinner hen.

Før du vet ordet av det sitter du der på tredje juledag og lurer på hvordan du kunne la det gå så langt.. «men når 2018 kommer, DA skal jeg trå til».

Altså.. gjør deg selv en tjeneste og spar deg for den følelsen der – hold det heller vedlike hele veien igjennom, så du slipper både de kjipe følelsene og de fysiske konsekvensene det gir å skippe trening og spise for mye av mat kroppen ikke digger. 

  • Denne forskningen viser hvordan mindre trening faktisk kan være hensiktsmessig, da man ved å trene med overskudd øker sannsynligheten for å bevege seg mer også resten av dagen. Summa summarum har denne hverdagsaktiviteten mer å si for kroppen din enn gjennomførte treningsminutter.
  • Om du har trent mye og bra hele året kan du se på desember som en restitusjonsmåned, der du implementerer mindre, og litt alternativ trening. Periodisering og variasjon er begge to viktige treningsprinsipper, og desember er mest sannsynlig måneden det passer å pleie disse to litt ekstra.
  • Trening gjør det lettere å regulere apetitten, da du mest sannsynlig får lyst på mer av den bra maten, samt krydre den med litt julegodsaker her og der – ikke omvendt.
  • Trening kan gjøre at du sover bedre, noe som kommer spesielt godt med i litt ekstra stressende perioder. I denne studien så man at minst 150 minutters moderat til intens trening i uka så ut til å henge sammen med en 65 prosents forbedring i søvnkvalitet og antall timer søvn. Folk som trente var i tillegg mindre trøtte på dagtid og hadde færre problemer med konsentrasjonen.
  • Trening ivaretar ikke bare den fysiske helsa, men også den mentale. Vi vet at trening er bra for den psykiske helsen din, og så lite som en rask gåtur i 15-20 minutter, to til tre ganger i uka, gir deg mange av de positive helseeffektene.

Merk, det er ikke så farlig at treningsrutiner og sunne måltider faller ut en dag eller to – det er når vi snakker om en, to og tre uker at de dårlige valgene for konsekvenser. Men disse lengre periodene, som faktisk får konsekvenser – de starter alltid med «en dag eller to». Og måten disse to, små dagen får deg til å føle deg på, samt hvordan disse vonde følelsene former atferden og valgene dine. Både på kortsikt, men også på langsikt.

Og den kjipe spiralen der, den er jeg lite keen på at verken jeg eller noen av dere kommer inn i, førjulstid eller ei. Jeg prøver å tenke på perioder som dette som utfordringer, der jeg blir utfordret til å ivareta de vanene og rutinene som får meg til å føle meg bra, slik at jeg hele tiden er på g med mine verdier. Jeg liker å tenke at livet kan kaste «hva som helst» på meg, og jeg skal fortsatt lykkes med å ivareta meg selv på den ene eller den andre måten. Om ikke «optimalt og perfekt», så på en eller annen måte – ingenting er perfekt uansett. Litt er virkelig bedre enn ingenting, og det er nettopp «litt» som gjør at vi sørger for en viss fremdrift og bevaring av et godt tankesett, vaner og rutiner, også i de travle periodene. Gode valg er faktisk en ypperlig kilde til mestringsfølelse de dagene og periodene ting er overveldende, og følelsen av å komme seg opp av sofaen og avgårde på en lystbetont økt de dagene kroppen kjennes limt til sofaen… priceless!

Så dere – hold treningen vedlike, også i førjulstiden! For flere gode tips til hvordan du kan gjøre nettopp det, sjekk ut ukas episode av Treningspodden.