Hanna Sundquist

Indikatorene på at du spiser for lite

6. april 2018   |   Kommentarer

Jeg mistenker at mange, spesielt pliktoppfyllende treningsjenter, spiser for lite mat. Noen er nok sikkert redd for å spise for mye, mens andre ikke får til å spise nok i en hektisk hverdag. Vel, konsekvensene av å ikke få i seg nok næring, er ikke heldige. Spesielt ikke for Shape Up-jenter med høyt aktivitetsnivå.

Hva som skjer med musklene, humøret, hormonbalansen, hodet, skjelettet og søvnen når du spiser for lite, kan du lese i Shape Up. Her har jeg imidlertid tatt ut noen viktige punkter fra artikkelen, nemlig tegnene på at du spiser for lite. I tillegg får du noen tips til hvordan du kan få i deg nok næring.

Tre tegn på at du spiser for lite:

1: Lite overskudd
Energinivået ditt kan være en god indikator på om du spiser nok eller ikke. Mangler du stadig vekk overskudd til å ta skikkelig i på trening? Det blir tungt å presse seg uten nok næring i kroppen og det er ikke uvanlig at progresjonen uteblir.

2: Konstant sulten og fysen
Hvis du er sulten hele tiden er det kanskje et av de tydeligste tegnene på at du ikke spiser nok. Det er også vanlig å få mer lyst på karbohydrater og noe søtt når du er i et energiunderskudd. Er du usikker på om du spiser for lite? Skriv opp alt du spiser i løpet av to ukedager og en helgedag – da får du svaret svart på hvitt.

3: Nedsatt humør
Som nevnt i artikkelen henger energinivå og humør sammen, og det er ikke unormalt å føle seg litt sur og grinete i perioder med lavt matinntak. Da er det for eksempel vanlig å føle på at du ikke har overskudd eller like lyst til å gå ut med venner og være sosial.

Tre tips til å spise nok i en travel hverdag: 

1: Jevne måltider
De fleste drar nytte av å spise hovedmåltidene til ca. samme tid hver dag. Da er du gjerne naturlig sulten når det nærmer seg mat og du husker å spise. Samtidig slipper du den intense sultfølelsen og utfordringen med å ta sunne valg når det er litt for lenge siden forrige måltid.

2: Planlegging
Hvis du vet at de neste dagene er veldig hektiske, er det lurt å tenke kjapt gjennom hvordan dagen ser ut på forhånd og planlegge deretter. Da kan du smøre matpakke til lunsj (og kanskje også middag?) hvis du ikke rekker hjem mellom slagene.

3: Mellommåltider
Pass på å alltid ha noe næringsrikt i sekken når du vet at du skal være ute på farten hele dagen. Klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud har alltid en frukt og litt nøtter med seg ut døra om morgenen. Begge deler holder seg godt i romtemperatur og gir energi i løpet av dagen.

 

(Tipsene er skrevet av Maria Kurth, og bildet er tatt av Linda Krabberød)