Felicia Noelle

Foundation guide for deg med melaninrik hud

15. september 2017   |   Kommentarer

Melanin

Jeg begynte å sminke meg som 16-åring. På denne tiden fantes det ikke sminkeguruer på Youtube som kunne vise meg hvordan jeg skulle legge på maskara eller hvordan jeg skulle bruke rouge.

Etter hvert ble sminkepungen min større, og jeg skulle det siste produktet som ville gjøre samlingen komplett: FOUNDATION! Men jakten på en riktig foundation skulle bli vanskeligere enn jeg hadde sett for meg. Det som skulle være en fin del av min voksende interesse for sminke, ble plutselig et mareritt. «Dessverre så har vi ikke denne i din hudtone» ble en setning jeg hørte om og om igjen.

Plutselig følte jeg meg nesten litt glemt. Plutselig følte jeg at det ikke var plass til jenter som meg. Jenter med mørk hud var lavest prioritert i makeup-verdenen.  Jenter med afrikansk opprinnelse sliter fortsatt med å finne foundation som er budsjettvennlig, tilgjengelig og tilpasset en mørkere hudtone. Å finne en foundation er én tin, men å finne den som matcher hudtonen er utrolig viktig. Det er ikke alltid fargene «Espresso» eller «Cocoa» blir flatterende.

Først og fremst

Vit at det er mange uskrevne regler og tips når det gjelder foundation. Det handler om alt fra hvordan man må unngå å se kritthvit ut i fjeset, til å finne ut hvilken undertone fargen på ansiktshuden har.

Fire livsviktige tips

Du er kanskje en av dem som er mørkere i fjeset enn resten av kroppen? Dette er noe jeg kjenner veldig godt til, og har slitt med i flere år. Det kalles for hyperpigmentering, og er ekstremt vanlig for oss med mørk hud. Dette oppstår når huden produserer for mye melanin, spesielt når man blir overeksponert for sola. (Det er en myte at mørkhudet ikke skal smøre seg med solkrem.) Etter flere spørsmål, har jeg funnet flere løsninger som funker knallbra for meg.

Concealer er redningen!

Color Corrector fra LA Girl. 

Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten Conceal Correct Contour Palette fra NYX i Deep. Årsaken til at jeg har falt fullstendig for dette er fordi det kommer i ferskenfarget correctors, oransje concealer og en knallmørk farge som kan brukes til contouring. HURRA, sier jeg bare. Jeg er en fin blanding mellom varme og kalde undertoner, men merker at det funker best å bruke ferskenfarget correcters for at huden min skal se jevnere ut etter jeg har tatt på foundation. Konsistensen er veldig lett noe jeg gjør den lett å påføre. For å få best dekning bruker jeg en stiv concealerbørste.

Styr unna foundation som ikke passer deg

Jeg mener det. Ingenting ser mer usexy ut enn å se ut som søskenbarnet til Casper den vennlige spøkelset. For å unngå det, ta en liten perle av foundationen og sjekk hvordan fargen blir på halsen. På grunn av for mye pigmentering i fjeset, kan det føre til at man ser mye lysere ut enn det man egentlig er.

Ikke vær redd for å investere

Mange av de budsjettvennlig merkene sliter fortsatt med å få inn variasjon av foundation til mørk hud. Merker som Urban Decay, MAC og BareMinerals har bedre utvalg, og jeg må si at det er verdt å bruke et par kroner ekstra.

Er foundationen din for lys eller for mørk?

Bland i vei! Jeg er en av dem er en god miks av en kald og varm undertone. Dermed funker det best for meg å blande begge to slik at sminken ser jevn og fin ut.

Selv om vi har en makeup-verden som er stor og uoversiktlig, og veien kan være lang å gå når du vil finne det som er perfekt for deg – så finnes det mye bra der ute i 2016. Takk og lov for at jeg kan bestille fargen «dark cocoa» på nett, selv om jeg skille ønske jeg kunne gå rett inn i et parfymeri og plukket den opp samme dag. Takk og lov også for at flere merker som Lancôme med sin knallmørke Lupita Nyong’o, har ambassadører med ulike hudfarger. Jeg hyller dem for at de pusher skjønnsidealer og viser at mørkhudede jenter er vakre som Ingeborg med blå øyne og blondt hår. Takk og lov for YouTube! Jeg er så glad for at flere mørkhudede jenter har tatt opp kameraene sine og viser hvordan de får smellvakker hud med produkter som funker for dem og deres hudtone.

Jeg bare fryder meg over at vi hele tiden kommer lenger. Det går riktig vei. Hurra.